Hoe het verder ging…

Natuurlijk is een smartlappenkoor een graag geziene gast bij bejaardenhuizen en andere zorginstellingen. Voor die gelegenheden grijpen we naar wat oudere liedjes die de mensen mee kunnen zingen.

Voor de koorleden zelf is het een uitdaging om ook andere dingen te ondernemen. Het Smartlappenfestival in Grave is ieder jaar weer een van de hoogtepunten. Maar zelf iets organiseren is nog leuker. Nadat we in 2003 op uitnodiging van de River Aa Big Band een optreden verzorgenden tijdens de koninginnennacht in Veghel, vonden we dat we zoiets zelf ook wel eens in het leven konden roepen. ook gingen we vanaf 2011 ons eigen Smartiesfestival organiseren. Later, in 2017 kwam daar ook onze korenmiddag bij.

       

Hoogtepunten van de afgelopen 20 jaar zijn wel: het vieren van ons 5, 10, 15 en 20(+1) jarig jubileum, de podiumavonden, optredens in zorg instellingen, meedoen aan Smartlappen festivals in verschillende gemeentes, optredens tijdens de carnaval, etc.etc. We kende ook dieptepunten, vaak met een gouden Tiona randje; we namen afscheid van enkele koorleden. We zongen, op verzoek, tijdens de afscheidsviering van o.a. ons erelid, een bestuurslid en een muzikant van Tiona. We stonden tijdens de repetitie nog eenmaal stil bij de standaard met de map en een rode roos in ons midden en waren een minuut stil om te gedenken. Ook op de FB pagina werd daar aandacht aan geschonken.

Toen kwam 2020. Na een paar repetities, Carnaval en het optreden in Veldhoven ging Nederland op slot, de Corona deed zijn intrede. Afstand bewaren, handen wassen, lockdown en (Tiona) mondmaskers werden het nieuwe normaal.

Het bestuur en allerlei kleine commissies kwamen regelmatig bij elkaar om te kijken wat we WEL konden doen. Zo werd er flink opgeruimd en haalde de groep Tiona Ruimt Op een extra centje bij elkaar voor ons jubileumfeest van volgend jaar. Ook werd er een super veilige en gezellige fietstocht georganiseerd. Dat was een toppertje!!

Dit schreef onze voorzitter in de Nieuwsbrief van december 2020:
Een terugblik op 2020: ……………….

’t is om te janken…..echt om te janken……
We hebben inmiddels zo’n 17 repetities gemist en vele optredens, geen ALV, bijna geen vergaderingen en activiteiten, nieuwe leden die we nog niet gezien hebben en de grote onzekerheid wanneer we wel weer kunnen zingen. Een koor wat niet mag zingen……..is toch echt om gruwelijk van te janken…..
We hoefden daarom niet lang na te denken over een cadeautje voor jullie allen; een jank-lap leek ons het enige juiste. Corona heeft ons allen nog steeds in de greep, in mei verrasten we jullie al met een mondkapje om je te beschermen, maar een jank-lap kunnen we inmiddels ook wel gebruiken; onze eigen Tiona-jank-lap!
Dus laat jullie tranen maar stromen en van zingen met z’n allen kunnen we voorlopig alleen maar dromen……
Maar ondanks alle onzekerheid en beperkingen, waar we na 9 maanden allemaal op onze eigen manier last van hebben, zie ik gelukkig ook vele positieve dingen. Deze Nieuwsbrief is daar een goed voorbeeld van, net als de de fiets-puzzel-tocht en de ‘Tiona ruimt op”-activiteiten. We blijven actief en zoeken de verbinding met elkaar; we laten elkaar niet los en blijven de hoop houden op betere tijden.

“Tranen droog je niet met zakdoeken alleen, ’t gaat veel beter met twee armen om je heen…….”. Maak nu maar gebruik van de zakdoek en die armen komen wel weer; ooit komt het goed!

 

Toen kwam 2021. Dit jaar zouden we ons 20-jarig jubileum vieren. De commissie kwam vaak bij elkaar en steeds moesten we de plannen vanwege de Pandemie wijzigen. Uiteindelijk ging niets door en heeft het bestuur, met hulp van enkele leden, een taartje, de feestelijke jubileum Nieuwsbrief en slingers rondgebracht. Het was een gezellige dag, zie elders ook de foto’s.

De aanbieding van “de allereerste” vond plaats en Tiona ruimt Op zorgde weer voor een goede opbrengst. In september konden we 1x repeteren, vanwege de veiligheid, in de Phoenix. Na 3 repetities gingen we terug naar de Potter…. helaas…. na deze ene repetitie gooide Corona weer roet in het eten en konden we niet meer samen zingen. Met Kerst was er geen nieuws te melden, dus zonder Nieuwsbrief, maar met een leuke Kerstkaart en 3 consumptie munten erbij is het bestuur weer een rondje gaan rijden om deze allemaal persoonlijk af te geven. Gelukkig zijn al onze leden nog fit en gezond! Uiteindelijk konden we op 28 mei 2022 ons 20(+1)jarig jubileum gaan vieren. Het werd een top dag!