Biografie

In het voorjaar van 2001 kwam een groepje Schaijkse dames op het idee om een smartlappenkoor op te richten. Bij  Landerd Pop in de Phoenix trad destijds een dergelijk koor uit Oosterhout op en die straalden zoveel vrolijkheid uit, dat de vonk direct oversloeg. Na een paar oproepjes in de krant, hadden ze direct al zo’n 60 tot 70 leden bijeen. En daarmee was het koor een feit. Het koor moest een prikkelende naam hebben, dus koos men voor Tiona (Thuis Is’t Ook Niet Alles). De omgeving had direct hoge verwachtingen want de eerste aanvragen voor een optreden waren al binnen nog vóór het koor ook maar een keer gerepeteerd had.

In eerste instantie kochten we voor weinig geld wat afgedankte bundels met liedjes van de Liederentafel uit Zeeland. Later kregen we eigen mappen met songteksten. Muzikanten en een dirigente waren vrij snel gevonden. Juliette van Duren uit Reek was onze eerste dirigente. Daarmee was het koor compleet.

Op dit moment hebben we een kleine honderdtwintig liedjes, natuurlijk allemaal smartlappen, paraat. Afhankelijk van het soort optreden worden er uit die liedjes een aantal gekozen voor een specifiek optreden. Inmiddels is er een muziekcommissie die dat soort dingen regelt.
Het koor heeft een goede muzikale ondersteuning van twee accordeons en twee gitaren. Inmiddels hebben we ruim 120 leden en een wachtlijst van mensen die graag mee willen zingen. Ellen Geurts van Kessel is inmiddels al elf jaar onze dirigente. De leden komen voornamelijk uit Schaijk maar ook uit omliggende plaatsen als Reek, Zeeland, Oss, Herpen en Ravenstein.
Waar de meeste koren moeite hebben om wat mannen erbij te krijgen, zijn de heren bij Tiona redelijk goed vertegenwoordigd.