img1
img2
img3
008.jpg

Zo waren we na vier jaar zover dat we een jaarlijks terugkerend evenement gingen opzetten. De Koninginnejam. Want wat we in Veghel deden, dat kon natuurlijk ook in Schaijk. Het uitgangspunt is samen muziek maken. Maar dan ook echt samen. En liefst met een muziekgezelschap dat qua stijl behoorlijk afwijkend is. Na een aantal repetities blijkt dat het dan mogelijk is om een tiental nummers samen te spelen. Het vergt veel aanpassing van beide partijen, maar het resultaat is steeds zeer verassend.

Voor de eerste editie van de Koninginnejam (2005) nodigden we een rockband uit. Quatz uit Veghel hoefde niet lang na te denken over de invitatie; zij zagen het van meet af aan wel zitten om met zo’n groot koor op te treden. In het eigen honk, Feesterij de Potter, voorheen de Postduif, in Schaijk, zongen onze koorleden in een flinke versnelling hoger om de rockers bij te benen. Het was een grandioze avond. Er was behoorlijk wat publiek op af gekomen.  Deze eerste keer kwamen met name ook veel jongelui op het concert af. En dat was mooi meegenomen.   

De derde Koniginnejam (2006) nodigden wij de hoogste klas van de sectie accordeon uit van de muziekschool in Veghel. Met 26 accordeons bespeeld door jonge mensen tot 30 jaar die overal ter wereld al opgetreden hadden, kwamen ze naar Schaijk.

Persbericht 2006:
TIONA -----KONINGINNEJAM------TORKEST
met 100 ZANGERS EN 28 ACCORDEONS

Het Landerdse smartlappenkoor kijkt alweer uit naar de derde Koninginnejam. Voor de derde maal gaan we met een Veghels muziekgezelschap jammenop de avond voor Koninginnedag. Ons koor is steeds op zoek naar een bijzondere muzikale partner die qua talent noch muziekstijl bij ons past.
Deze keer is dat het zeer bekwame TORKEST onder leiding van Henk Tiebosch die samen met ons het podium zal beklimmen. Hun voorgangers waren The River Aa Big Band en de rockband Quatz.
TORKEST heeft inmiddels op vele podia in de wereld gestaan; Rusland Canada, Tsjechie. Zweden, Hongarije enz. De 26 jonge muzikanten spelen op hoog niveau accordeon. Wereldmuziek. Rock.Jazz. Klassiek.
Samen met Tiona gaan ze echter voor de simpele smartlap. De reden daarvoor is dat ze ook aan dit publiek eens willen laten horen wat een accordeon allemaal kan. Dat er meer mogelijk is dan Het Kleine Cafe aan de Haven en de Zuiderzee ballade. En bovendien ruiken ze de gezelligheid die bij Tiona hoog in het vaandel staat. Torkest opent de avond met hun eigen muziek. Met dit muzikale hoogstandje zullen de jongelui laten zien dat accordeon niet alleen maar een instrument is voor feest repertoire en muziek uit de oude doos.
Dit is een oorstrelend luistermoment in het programma. Vervolgens volgt het tweede gezamenlijke deel van het programma en kan er meegezongen en gedeind worden. Op verzoek van Tiona gaat Torkest smartlappen meespelen en dat doen ze echt voor de allereerste keer van hun leven. Op hun beurt hebben ze Tiona gevraagd om ook enkele nummers van hun repertoire in te studeren. Wij oefenen nu dus op een paar Engels-talige popsongs en zij op smartlappen. De avond wordt afgesloten door Tiona en iedereen mag meezingen met al die overbekende deuntjes. Er staan straks 28 accordeons ( Tiona heeft zelf ook twee accordeonisten) en 100 zangers en zangeressen op het podium!!! 
Plaats: De Postduif Schaijk   Dag: Zaterdag 29 april     aanvang 20.30 uur 

Daarna volgde ‘t Kos Kojer (2007) een jaren 60 band uit Schaijk en troubadour Annelieke Merx uit Erp (2008).

PERSBERICHT 2007:
KONINGINNEJAM TIONA - WE JAMMEN MET DE ’T KOS KôJER - SOLO OPTREDEN VAN ROY DEKKERS
ZATERDAG 28 APRIL IN ZAAL DE POSTDUIF IN SCHAIJK
AANVANG 20.00 UUR ENTREE GRATIS

Smartlappenkoor Tiona gaat weer jammen. Het begint bij deze vierde editie al een beetje een traditie te worden dat in aanloop op Koninginnedag er een gigantisch feest gehouden wordt in zaal de Postduif. Steeds zoeken we naar een geschikte muzikale partner die met ons muziek wil maken.
Dit keer vonden we die heel dicht bij huis. ‘T Kos Kôjer komt uit Schaijk en de binding is nog sterker want: onze accordeonist Herma Henst is ook de accordeonist van “T Kos Kôjer.
Tiona is met 100 leden en haar nog jonge 5-jarige bestaan toch al een begrip in de regio. ‘T Kos Kôjer bestaat al bijna 40 jaar en begon ooit als carnavalsvereniging. Nu met 19 leden en drie generaties binnen de gelederen is het een enthousiast muziekgezelschap met een breed repertoire.
Op donderdag 12 april houden we een gezamenlijke repetitie in zaal de Postduif tussen 20.00 en 22.00 uur. Daar nodigen wij graag de pers bij uit.
Verder staat op het programma een jonge artiest uit Zeeland. De 20-jarige Roy Dekkers vertolkt liedjes van o.m. Jan Smit en Guus Meeuwis.    

 PERSBERICHT 2008:
LANDERDS SMARTLAPPENKOOR TIONA KONINGINNEJAM 2008

De vijfde Koninginnejam staat op stapel. Onze muzikale partner is dit maal zangeres Annelieke Merx uit Erp. Voor het eerst een soliste die op dinsdag 29 april met ons gaat jammen in Feesterij De Potter in Schaijk.. Opmerkelijk dat we voor de vierde maal onze partner vonden binnen de gemeente Veghel. Na de River Aa Big Band, Quatz, Torkest ( allemaal uit Veghel) was het vorig jaar de beurt aan t Kos Kôjer uit Schaijk. Met Annelieke keren we dus weer terug naar vertrouwd terrein. Overigens is dit puur toevallig.

De opzet van de avond is zoals de trouwe bezoekers van de Koninginnejam inmiddels van ons verwachten. We zoeken steeds naar een partner buiten het smartlappencircuit om samen met ons lief en leed te bezingen.
In voorgaande jaren kwam er van de gasten ook steeds het verzoek om ook een paar nummers van hun repertoire mee te zingen. Dit jaar gaat dat ook zo. De avond begint om 20.30 met een optreden van Annelieke Merx solo. Vervolgens zingen Tiona en Annelieke gezamenlijk een tiental nummers.
Daar moet danig voor geoefend worden. Toonhoogtes worden aangepast en iedereen moet precies weten wanneer een refreintje nog eens herhaalt moet worden. Met een koor van 100 zangers en zangeressen is dat een hele klus.
Troubadour Annelieke Merx komt oorspronkelijk uit Zeeland. Ze timmert al jarenlang aan de weg als zangeres en is daar de laatste jaren professioneel mee bezig. Ze bracht inmiddels 3 cds uit: Nevel in 1998, Levenslust in 2002 en Maoneschijn in 2006. Daarnaast leverde ze steeds een bijdrage aan de cd reeks Brabant op zn Best en werkte veel samen met Cor Swanenberg.. Een veelzijdige artieste die ook veel zingt bij allerlei plechtigheden in de kerk. Maar nu gaat ze smartlappen zingen dus.
Tiona en Annelieke ontmoetten elkaar tijdens de Streekfair in Zeeland. Annelieke was daar voor het koor geprogrammeerd en ze bleef nog een uurtje om ook naar Tiona te luisteren. Wie weet kunnen we samen nog eens iets doen, zei ze spontaan bij die gelegenheid. En aldus geschiedde.
De avond wordt spetterend afgesloten door de Leijband die om 23.30 van start gaat. De band komt voort uit ROC de Leijgraaf Veghel/ Oss en heeft een veelzijdig repertoire. gitarist Piet van der Linden van de Leijband is tevens de vaste gitarist bij Tiona; vandaar.
Vanwege het enorme succes van vorig jaar, houden we wedero een grote loterijmet prijzen die beschikbaar zijn gesteld door de Schaijkse middenstand en particulieren.  

Voor 29 april 2009 staat de jazzband Maurice & Band uit Grave/ Den Bosch op het programma. Deze band die door wil stomen naar landelijke bekendheid ziet er de lol ook wel van in om een muzikaal uitstapje te maken en met Tiona smartlappen te zingen en spelen.

Persbericht 2009:
DE JAZZ VERTELT EEN ROMANTISCH VERHAAL

Verliefdheid is een woord dat regelmatig zijn lippen passeert als het over zijnmuziek gaat. Jazz staat nog te weinig op de culturele agenda in deze regio. Maurice de Greef uit Grave gaat daar verandering in brengen. Op woensdag 28 en donderdag 29 maart organiseert hij een jazzmeeting bij Club Bongo Beach (voorheen Delicious) aan de Markt in Uden. Onder de titel SwinginSenses wil de 26-jarige zanger van Maurice& Band dat intense gevoel uitdragen dat past bij de jazzmuziek. Ik wil vijf mensen uit de wereld van jazz en soul van vroeger en nu een plekje geven als een soort van tribute. Nummers van Frank Sinatra, Stevie Wonder, Robbie Wiliams, Tony Bennett en Ray Charles worden door Maurice& Band vertolkt aangevuld met gastzangers Astrid Radoes uit Oss en drie danseressen. De blue eyes van Sinatra zijn wereldberoemd geworden, lacht Maurice. Het was een echte rokkenjager. Dat soort dingen koppel ik aan bepaalde liedjes en ik vertel daar ook steeds kort iets over. Ik gebruik ook situaties uit mijn eigen leven om het verhaal te vertellen, want achter ieder jazznummer gaat een verhaal schuil. Twee nummers schreef hij zelf The moment of your eyes en Dream on inside. Ken je dat gevoel van verliefdheid? Dat moment dat die vonk er is in de ogen van de ander? Dat moment heb ik omgezet in tekst en muziek. Dit is zuiver autobiografisch. Het is een heftig nummer; net zoals de verliefdheid heftig kan zijn. Het geeft een fantastisch gevoel; swingend en up tempo. Hij lacht en bekent: Het was een Spaanse schone. Om tot schrijven te komen verbleef Maurice een zomerlang regelmatig in Keent. Het piepkleine dorpje vlak bij Ravenstein heeft ruimte en wordt gedomineerd door de Maas die het dorp bij hoog water bijna opslokt
Maurice de Greef speelde twee keer de hoofdrol in de Udense musical. Vanaf zijn negende jaar zong hij in diverse koren en speelde toneel in theater de Kersouwe. Desondanks koos de artistieke Gravenaar voor een een stukje zekerheid en is nu adviseur volwassenen educatie. Ondertussen krijgt hij zangles van Liesbeth Schins uit Uden en binnenkort ook van jazz coryfee Mathilde Santing. De ware liefde ligt dus bij de jazz. Jazz ontstaat a l improvice. Ook al heb je het ingestudeerd, het is toch elke keer weer anders. door het met soul gecombineerd om de swing er in te bengen. Het wordt een nog groter spel als er iemand tegenover je staat. Die rol is dus voor Astrid Radoes die meteen ook de choreografie verzorgt. Maurice die geïnspireerd raakte door oude platen van zijn ouders van ondermeer Frank Sinatra wil het Udense publiek intensiever kennis laten maken met de jazz die een romantisch verhaal vertelt. Het is niet de bedoeling om steeds op deze locatie terug te keren met deze jazzmeeting. Het mag overal een keer opduiken. Zo blijft het spannend.

 

In 2010 jammen we samen met Klezmajeur uit Eindhoven die muziek ten gehore brengen uit de Joodse traditie.

Persbericht 2010:
SMARTLAPPENKOOR TIONA ZINGT SAMEN MET KLEZMAJEUR

Aanstaande donderdag 29 april 2010 is er weer de jaarlijkse Koninginnejam in Feesterij de Potter in Schaijk. Klezmajeur en Tiona hebben inmiddels samen gerepeteerd en dat was een muzikaal feestje met veel verrassingen. Het 100-koppige koor is het zelfs moeiteloos gelukt om een paar liedjes in het Hebreeuws in te studeren. Klezmajeur zal de avond afsluiten met swingende muziek uit Oost-Europa. Deze muziek werd vroeger op Joodse bruiloften gespeeld en heeft veel trekjes van de zigeunermuziek.
De Schaijkse middenstand heeft Tiona weer rijkelijk voorzien van mooie prijzen voor de loterij. De hoofdprijs is een schitterend horloge, verder zijn er eetbonnen van diverse restaurants, heerlijke verzorgingsproducten, bonnen voor versproducten, een reischeque  en nog veel meer. Ook de eigen leden hebben weer veel leuke cadeau’s ingebracht. Klezmajeur en Tiona vormen zeker  een bijzondere combinatie van muziekstijlen. Maar één ding hebben ze gemeen: De handen gaan op elkaar en de voetjes als vanzelf van de vloer. De avond begint om 20.30 Gratis entree